Железничке компаније из Србије и Републике Српске до сада су имале успешну сарадњу у многим областима пословања. У наредном периоду, та сарадња ће бити додатно интензивирана кроз нове заједничке активности у области железничког саобраћаја, што ће допринети обостраној добробити.

На састанку одржаном у Београду, у оквиру Првог свесрпског сабора под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, железничке делегације су разговарале о темама као што су модернизација и изградња железничке инфраструктуре, развој железничког туризма, активности на одржавању пруга и функционисање теретног саобраћаја возова. Делегације су предводиле Анита Димоски, помоћница министра за железнице и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, и Весна Вожни, помоћница министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Министарства саобраћаја и везе Републике Српске.

библиотека 1

Анита Димоски је упознала железничку делегацију из Републике Српске са најзначајнијим пројектима модернизације српских пруга који су у току или ће ускоро бити реализовани. Пројекти укључују брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, односно до Ниша, као и пруге Ниш – Димитровград и Ниш – Брестовац, уз регионалне пруге у Војводини. Она је истакла да је модернизација железничке инфраструктуре у Србији од великог значаја и за Републику Српску, нагласивши станицу Зворник као место најбољег повезивања двеју железничких мрежа. Димоски је такође информисала присутне о новим законским решењима којима се регулише ова област у Србији.

Јелена Танасковић, генерална директорка Инфраструктуре железнице Србије, најавила је потписивање Меморандума о сарадњи у наредном периоду, којим ће бити дефинисане све области сарадње железничких компанија из Србије и Републике Српске. Истакла је да су сви пројекти модернизације српских пруга на добробит читаве Републике Српске.

Душан Гарибовић, генерални директор „Србија Карго“, истакао је успешну сарадњу приликом железничког транспорта енергената, који је реализован заједничким снагама и професионализмом.

библиотека2

Иван Булајић, генерални директор Србијавоза, предложио је заједничку реконструкцију пруге Мокра Гора – Вишеград, која има изузетан туристички потенцијал и значај за читав регион. Лазар Мосуровић, директор Дирекције за железнице, представио је њену улогу у нормативном уређењу железничког саобраћаја.

Железничарима из Републике Српске представили су се и Саобраћајни институт ЦИП, као и Завод за здравствену заштиту железничара. Весна Вожни је након детаљног упознавања са пројектима и пословањем железничког сектора у Србији истакла да Србија постаје лидер у развоју железничког саобраћаја на овим просторима.

Слађан Јовић, генерални директор Жељезница Републике Српске, захвалио је Инфраструктури железница Србије за обављена мерења на пругама у Републици Српској.

Током данашњег дана биће организован низ билатералних састанака о железничком саобраћају Србије и Републике Српске, како би се што пре дошло до нових решења и унапређења међусобних односа у овој области.

библиотека3