Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас представљању новог електромоторног кинеског брзог воза – Соко. Најкасније 1. децембра брзи воз ће ићи пругом Београд– Суботица, од центра главног града до Суботице стизаће се за сат и 10 минута, најавио је Вучић. Воз може развити брзину до 200 километара на сат и за сада је наручено пет електромоторних возила из Кине.

Subotica Beograd 3

„Последњи треба да дође по уговору 31. децембра 2025. Радићемо тестове за пругу Београд–Суботица већ у септембру и најкасније од 1. децембра, ако завршимо пругу до тада, а завршићемо, возићете се овим возом Београд–Суботица. На свака два сата ће ићи брзи воз. Он има прву и другу класу, 45 места у првој, 197 у другој, али прва класа изгледа нестварно“, рекао је Вучић.

Subotica Beograd 1

„Не постоји превоз којим то можете да постигнете. Надам се да ће у Суботици урадити свој посао, да обезбеде превоз до Палића и других места. Ово ће и за Врбас бити важно“, рекао је Вучић.

Кинеска компанија CRRC Čangčun дизајнирала је и произвела електромоторни воз Соко по мери за железничке пруге у Србији и Мађарској, имајући у виду посебности железничке пруге у овим земљама. Такође, направљени су тако да одговарају локалним културолошким карактеристикама.

Воз се састоји од четворо кола, двоје моторних кола и две приколице и у потпуности је усклађен са TSI системом. Председник Вучић рекао је да Србија у последњих 40 година није имала возну линију која је имала толико путника као линија Београд – Нови Сад, јер људи препознају квалитет, да је у Србији поново оживела железница и да се Србија нада фабрици возова која ће бити отворена захваљући Кини и нагласио да су кинеским партнерима већ понудили неке локације.

Такође је истакао да Србија убрзано ради на изградњи и реконструкцији железничке саобраћајне мреже.

Subotica Beograd 2