У оквиру културне манифестације „Дани европске баштине“, у Галерији Железничког музеја отворена је изложба под називом „55 година листа Пруга“, посвећена овом великом јубилеју.

Изложбу је отворио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, који је том приликом изјавио да је привилегија бити министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у тренутку када се спроводе највеће инвестиције у нашој инфраструктури у последњих неколико деценија и да оно што се свакако издваја су инвестиције у железничку инфраструктуру, које су можда и највидљивије пошто су у претходним деценијама изостајале.

izlozba zeleznicki muzej slika 2

„Оно што Влада Републике Србије покушава да уради заједно са свима вама јесте да врати железници улогу која јој с правом припада. Све ове инвестиције које ми сада спроводимо ће бити бесмислене ако железница поново не постане центар нашег, пре свега, путничког саобраћаја. Ту наравно не треба ни заборавити улогу железнице у транспорту робе као најекономичнијем виду копненог саобраћаја чији ће значај само расти у годинама пред нама. Све што ми сада радимо није ни близу довољно ако немамо подршку целог железничког сектора, и велико ми је задовољство што су данас на отварању ове изложбе присутни сви представници српских железница. Ако сви заједнички не уложимо максималан напор да наш железнички саобраћај учинимо ефикасним, модернијим, и у смислу саобраћаја, нових технологија и комерцијалних услуга, спроведене инвестиције неће дати пун ефекат“, истакао је Момировић.

izlozba zeleznicki muzej slika 1