Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић одржао је 08. фебруара у Палати Србија, састанак са студентима техничких факултета Универзитета у Београду који су прошли праксу у предузећима у ресору овог министарства. Повод састанка је била размена искустава и најава наставка тог пројекта.

Том приликом министар Весић је путем презентације представио евалуацију, мисију и визију пројекта, под називом „Дискусија данас, имплементација сутра“.

Palata Srbije 3

„Запослење је и циљ ове праксе и ми ћемо са њом наставити и ове године, а циљ нам је да покушамо да укључимо што већи број студената, не само Универзитета у Београду, већ и са универзитета у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду“, рекао је министар.

Према речима министра, до сада је скоро 1.000 студената учествовало у пројекту праксе.

Састанку су поред студената присуствовали и ментори, који раде са студентима, као и представници предузећа, Универзитета у Београду, као и Центра за праксе, као важног фактора у овом социјалном процесу. Министар се свима срдачно захвалио са вером да ће у наредном периоду, бити још већи број заинтересованих студената.

Palata Srbije 2

Он је подсетио да је прошле године 10 студената послато у Кину на праксу и да су ти млади људи имали прилику да виде како се ради на великим пројектима.Такође је најавио да већ у априлу или мају креће нова група студената за Кину, као и да је разговарао и са америчким и француским компанијама да и они организују одлазак студената из Србије да виде пројекте које те компаније раде у иностранству.

„Ове године имаћемо, по нашем плану, скоро 101 студент који ће ићи на стручне праксе у иностранству“, рекао је Весић. Нагласио је и да је МГСИ ове године одобрило 50 милиона динара за стипендирање студентских програма и да ће стипендирати 10 студентских конференција, а обезбедиће се средства и да 500 студената добију субвенцију за куповину бицикла домаће производње.

Весић је додао и да су сви студенти који су били на пракси добијали 14.000 динара као накнаду, и да ће у будуће новац добијати и ментори који, како је нагласио, треба да буду награђени за свој додатни рад.

Palata Srbije 1

Након састанка, присутнима је уз стручног водича, уприличен обилазак јединственог ентеријера монументалног здања Палате Србија, са многобројним делима ликовне и примењене уметности, која самој Палати дају карактер својеврсне галерије југословенске уметности 20. века.