„Србија Карго“ је данас, 18. јуна у својим просторијама био домаћин значајног састанка са делегацијом Zijin Copper Doo Bor и Trans Cargo Logistic. Делегацију наше компаније предводио је генерални директор Душан Гарибовић, који је након представљања и упознавања са својим сарадницима, изразио задовољство због присуства уважених партнера.

Захваливши се на срдачном гостопримству и несебичној подршци у виду транспорта, представници Зиђина су најавили и развијање својих послова, чиме ће се повећати и потреба за нашом сарадњом и нашим превозним услугама

zijin

Без обзира што је 2021. година, година прилика и изазова, раст цене бакра на светским берзама, повољно се одражава на пословање Зиђина, као једног од наших највећих извозника, самим тим ће се позитивно одразити и на нас као њихове партнере, али и на остатак Србије, јер расте учешће компаније Зиђин у бруто друштвеном производу. Наше две компаније су директни експоненти споразума држава Кине и Србије и оличење челичног пријатељства наших земаља.

На састанку је било говора о изради дугогодишњег уговора од државног значаја. Уговором ће бити дефинисани задаци свих актера, засновани на доброј и благовременој припреми, уз све објективне тешкоће које носи редовно одржавање барске пруге које је у току, како би се успешно реализовали сви зацртани циљеви.

Уједно је важно напоменути да је „Србија Карго“ обезбедио велики број вагона за потребе Зиђина, а помоћ добијају и у локомотиви и локомотивском особљу. Завршетком модернизације целог комплекса у Руднику бакра у Мајданпеку, повећаће се капацитет прераде руде бакра, а самим тим и потреба за превозом већих количина робе. Највљују се и веће количине контенеризоване робе, тако да се уместо досадашњих 2000 контенера, на годишњем нивоу, процењује да ће их бити преко 6000, а ради се и на томе да њихов утовар буде у топионици, како би се тиме избегао камионски превоз.

„Србија Карго“ тренутно превози између 350 и 400.000 тона концентрата руде бакра из Бора за Луку Бар, а пројекција за 2022. и 2023. годину је повећање до 700.000 тона.