Само сарадњом са европским земљама и разменом искустава Србија може да превазиђе глобалну кризу, један је од закључака на конференцији „Пут ка опоравку: Будућност глобалног ланца снабдевања“, одржане 27. септембра у Београду. Конференцију су организовали Привредна комора Србије, италијанска Конфиндустрија Србије и Словеначки пословни клуб, са циљем унапређења привредних и економских односа између три земље и подизања на виши ниво транспортног, индустријског и логистичког сектора. Догађаји који су се одиграли последњих година, почев од пандемије до рата у Украјини, радикално су трансформисали свет, па самим тим и „ланац снабдевања“.

srbija kargo na konferenciji pks

Кроз неколико панел дискусија и отворени дијалог, јавност је имала прилику да о овој теми чује више од представника државе, домаћих и међународних институција, као и од преко 120 компанија из области транспорта, логистике и других секттора производње. Међу панелистима, запажено место је имао и представник „Србија Карго“, Жељко Тадић директор Сектора за саобраћај и транспорт, који је изнео сву проблематику са којом се сусреће не само наша компанија, него и сви други железнички превозници, као и идеје и предлоге да се заједничким снагама дође до решења и преброђавања изазова.

ucesnici panela konferencije pks

Имајући у виду да је транспорт крвоток привредног система, управо су овакви разговори са компанијама и доносиоцима одлука од пресудног значаја за превазилажење ове кризе са којом се суочава цео транспортни и логистички сектор, а самим тим и цела привреда, истакнуто је на конференцији.