Директан теретни воз са медицинском опремом, коју је Србија купила од Кине, стигао је у Београд. У возу се налази 300 тона медицинске опреме, смештене у 42 контејнера. Њиме је допремљено је 16 милиона немедицинских маски, 7,8 милиона медицинских маски, 230.000 заштитних одела, 5.000 бесконтактних топломера, чиме је додатно осигурано да наша земља буде спремна, уколико буде другог таласа КОВИД-19.

У железничој станици Нови Београд, воз су дочекали кинески радници који су ангажовани на модернизацији пруге Београд – Стара Пазова, са кинеским и српским заставама.

На вагонима је исписана порука на српском и кинеском језику „Кинеске железнице честитају братској Србији успех у борби против епидемије“.

„У овом тренутку не знамо да ли ће бити новог таласа вируса КОВИД-19, али сигурно знамо да је Србија у потпуности обезбеђена медицинском опремом, уколико до њега дође. На томе смо посвећено радили и од првог дана ништа нисмо препуштали случају. Воз са заштитном опремом, који је допутовао из Кине новим путем свиле, симболизује челично пријатељство два народа и показује значај иницијативе Појас и пут, чији је Србија активан учесник, између осталог, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо рекла је да је China Railway даноноћно, заједно са својим партнерима из Србије, тесно сарађивала и интензивно координирала отварање “зеленог коридора” за транспорт. Ове године, на позив Кине, Србија ће учествовати на трећем Међународном Експо увоза у Шангају, тиме ће се више висококвалитетних српских производа наћи на кинеском тржишту. „Надам се да ће у будућности тај воз ка Кини ићи пун српских производа“, изјавила је амбасадорка.

На пут ка Београду, воз је кренуо 09. маја, на Дан победе из Вухана и требало му је 15 дана да стигне до Србије. Од Кине до Србије прешао је готово 11.000 километара, а прошао је кроз Казахстан, Русију, Белорусију, Пољску, Чешку, Словачку, Мађарску. Овај воз, дужине 547 метара, довезла је нова вишесистемска Вектрон локомотива, купљена у претходном периоду од компаније Сименс.