Пет минута до поднева, 12. априла 1999. године, у НАТО агресији на мосту у Грделичкој клисури погођен је међународни воз 393 који је саобраћао на деоници Београд – Ниш – Скопље. Иако су од гранатирања воза прошле 23 године, до данас тачан број жртава није утврђен, а претпоставља се да је погинуло више од 50 цивила.

У част погинулих, комеморативни скуп почео је симболично у исто време, када је и пао први пројектил, а венце су, као и претходних година, положиле породице страдалих, делегација „Србија Карго“ а.д., представници осталих железничких друштава, Града Лесковца и припадници Војске Србије.

grdelica 2

Након минута ћутања и химне ”Боже правде”, присутнима се обратила заменица градоначелника Лесковца Лидија Димитријевић, која је истакла да је цела Србија пре више од две деценије преживела велику трагедију.

Grdelica 3

„Ране због бурне историје наше домовине још увек нису залечене. И даље су свеже. Наша земља је пре 23 године претрпела трагедију. Нашу државу су напали са циљем да нас поразе. Изгубили смо децу, људе, а и након више од две деценије бол је иста“, истакла је Димитријевић.

Свима нама је у аманет остављено да у наредним временима сачувамо и пренесемо сећање на све невине жртве.