Pet minuta do podneva, 12. aprila 1999. godine, u NATO agresiji na mostu u Grdeličkoj klisuri pogođen je međunarodni voz 393 koji je saobraćao na deonici Beograd – Niš – Skoplje. Iako su od granatiranja voza prošle 23 godine, do danas tačan broj žrtava nije utvrđen, a pretpostavlja se da je poginulo više od 50 civila.

U čast poginulih, komemorativni skup počeo je simbolično u isto vreme, kada je i pao prvi projektil, a vence su, kao i prethodnih godina, položile porodice stradalih, delegacija „Srbija Kargo“ a.d., predstavnici ostalih železničkih društava, Grada Leskovca i pripadnici Vojske Srbije.

grdelica 2

Nakon minuta ćutanja i himne ”Bože pravde”, prisutnima se obratila zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević, koja je istakla da je cela Srbija pre više od dve decenije preživela veliku tragediju.

Grdelica 3

„Rane zbog burne istorije naše domovine još uvek nisu zalečene. I dalje su sveže. Naša zemlja je pre 23 godine pretrpela tragediju. Našu državu su napali sa ciljem da nas poraze. Izgubili smo decu, ljude, a i nakon više od dve decenije bol je ista“, istakla je Dimitrijević.

Svima nama je u amanet ostavljeno da u narednim vremenima sačuvamo i prenesemo sećanje na sve nevine žrtve.