Привредна комора Србије – Привредна комора Београда у сарадњи са фондацијом „Конрад Аденауер“, организовала је панел дискусију на тему „Железнички саобраћај Западног Балкана – тренутно стање, изазови и могућности“. Панел дискусија је одржана у среду, 15. децембра у просторијама Привредне коморе Београда.

panel diskusija 2

Уводном речју помоћника директора ПКС, Видосаве Џагић, која је уједно била и модератор, отворена је дискусија.

Из угла Фондације, присутнима се обратио Норберт Бекман, директор Фондације „Конрад Аденауер“, који је говорио о раду и значају спроведеног истраживања за Србију из угла Фондације. Такође је искористио прилику и учесницима представио објављену књигу „Next stop! Railways in the Western Balkans“, која представља прву студију случаја у последњих неколико деценија, на тему тренутног стања железничког саобраћаја Балкана, са смерницама за развој и унапређење. На исту тему, али са акцентом и освртом на тренутну ситуацију у Републици Србији, своје презентације су присутнима изложили Дејан Ласица и Кире Диманоски из Транспортне заједнице.

panel diskusija 1

Међу учесницима панела био је и генерални директор Србија Карга, Душан Гарибовић, представници осталих железничких друштава, удружења и привреде.
Заједнички закључак учесника панела је да је Србија мора додатно да се интегрише са регионом, да превазиђе сва отворена питања која се тичу административних процедура, како би се максимално убрзале економије, промет људи и робе између земаља.

panel diskusija 3