Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda u saradnji sa fondacijom „Konrad Adenauer“, organizovala je panel diskusiju na temu „Železnički saobraćaj Zapadnog Balkana – trenutno stanje, izazovi i mogućnosti“. Panel diskusija je održana u sredu, 15. decembra u prostorijama Privredne komore Beograda.

panel diskusija 2

Uvodnom rečju pomoćnika direktora PKS, Vidosave Džagić, koja je ujedno bila i moderator, otvorena je diskusija.

Iz ugla Fondacije, prisutnima se obratio Norbert Bekman, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“, koji je govorio o radu i značaju sprovedenog istraživanja za Srbiju iz ugla Fondacije. Takođe je iskoristio priliku i učesnicima predstavio objavljenu knjigu „Next stop! Railways in the Western Balkans“, koja predstavlja prvu studiju slučaja u poslednjih nekoliko decenija, na temu trenutnog stanja železničkog saobraćaja Balkana, sa smernicama za razvoj i unapređenje. Na istu temu, ali sa akcentom i osvrtom na trenutnu situaciju u Republici Srbiji, svoje prezentacije su prisutnima izložili Dejan Lasica i Kire Dimanoski iz Transportne zajednice.

panel diskusija 1

Među učesnicima panela bio je i generalni direktor Srbija Karga, Dušan Garibović, predstavnici ostalih železničkih društava, udruženja i privrede.
Zajednički zaključak učesnika panela je da je Srbija mora dodatno da se integriše sa regionom, da prevaziđe sva otvorena pitanja koja se tiču administrativnih procedura, kako bi se maksimalno ubrzale ekonomije, promet ljudi i robe između zemalja.

panel diskusija 3