Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, присуствао је јуче 05. јула у Истанбулу, оснивању Министарског координацијског савета Бугарске, Мађарске, Србије и Турске.

Фокус рада овог савета, који се оснива по први пут , биће праћење свих инвестиција у инфрастуктури, пре свега у железници, где држава Србија има амбициозне планове, поручио је министар Момировић.

Заједно са колегама из ових земаља, министар Момировић је потписао документ о оснивању тог Квадрилатералног савета, који ће потпомоћи даљем развоју железничког саобраћаја кроз реализацију инфраструктурних пројеката, олакшавање граничних процедура, размену знања и искустава.

Osnivanje kvadrila teralnog saveta 1

Поред министра Момировић српску делегацију, чинили су и помоћник министра за железнички сектор Анита Димоски, генерални директор „Србија Карго“ а.д. Душан Гарибовић и генерални директор „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. Небојша Шурлан.

Osnivanje kvadrila teralnog saveta 2

Квадрилатерални министарски координацијски савет ће бити на врху Радне групе за железнице, а планирано је формирање и више техничких група.

„Пренео сам својим колегама да Влада Републике Србије у овом тренутку инвестира у десет аутопутева и да не одустајемо ни од једног инфраструктурног пројекта, да највеће градове у Србији спајамо најмодернијом путном и железничком инфраструктуром којом иду најбржи возови у Европи“, навео је министар.

Момировић је нагласио да се све ово одвија у околностима када у Европи бесни рат и „када морамо да обебедимо одрживо снабдевање и одрживу потрошњу енергената за наше становништво“. Такође је оценио да је повезивање добар начин да се покаже спремност Србије да одговори највећим изазовима.