Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, prisustvao je juče 05. jula u Istanbulu, osnivanju Ministarskog koordinacijskog saveta Bugarske, Mađarske, Srbije i Turske.

Fokus rada ovog saveta, koji se osniva po prvi put , biće praćenje svih investicija u infrastukturi, pre svega u železnici, gde država Srbija ima ambiciozne planove, poručio je ministar Momirović.

Zajedno sa kolegama iz ovih zemalja, ministar Momirović je potpisao dokument o osnivanju tog Kvadrilateralnog saveta, koji će potpomoći daljem razvoju železničkog saobraćaja kroz realizaciju infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura, razmenu znanja i iskustava.

Osnivanje kvadrila teralnog saveta 1

Pored ministra Momirović srpsku delegaciju, činili su i pomoćnik ministra za železnički sektor Anita Dimoski, generalni direktor „Srbija Kargo“ a.d. Dušan Garibović i generalni direktor „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. Nebojša Šurlan.

Osnivanje kvadrila teralnog saveta 2

Kvadrilateralni ministarski koordinacijski savet će biti na vrhu Radne grupe za železnice, a planirano je formiranje i više tehničkih grupa.

„Preneo sam svojim kolegama da Vlada Republike Srbije u ovom trenutku investira u deset autoputeva i da ne odustajemo ni od jednog infrastrukturnog projekta, da najveće gradove u Srbiji spajamo najmodernijom putnom i železničkom infrastrukturom kojom idu najbrži vozovi u Evropi“, naveo je ministar.

Momirović je naglasio da se sve ovo odvija u okolnostima kada u Evropi besni rat i „kada moramo da obebedimo održivo snabdevanje i održivu potrošnju energenata za naše stanovništvo“. Takođe je ocenio da je povezivanje dobar način da se pokaže spremnost Srbije da odgovori najvećim izazovima.