Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац, на међународном железничком Kоридору 10.

Скидањем старих шина код нишког села Доње Међурово, 30. септембра, званично су почели радови на реконструкцији пруге која је прва деоница пруге од Ниша до Прешева, дуга 23 км. Укупна вредност радова је 59,9 милиона евра, од чега 45 милиона даје Европска унија, а рок за завршетак је јун 2023. године.

За извођаче радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш- Брестовац изабран је конзилијум бугарских компанија “Траце Холдинг ПЛЦ” и “Балкантел”.

Pocetak radova nis-brestovac 1

Пројекат подразумева реконструкцију и модернизацију доњег и горњег строја, појединих станичних колосека и перона, као и путних прелаза, затим реконструкцију и модернизацију водова (контактне мреже) и напајања електричном енергијом, реконструкцију и модернизацију сигнално-сигурносних и телекомуникационих инсталација, као и мостова и пропуста, заштите вода и одводњавања колосека и станица.

Kако председник каже, на овој деоници возови су ишли од 26 до 40 km/h а после радова ићи ће брзином од 120 km/h.

Pocetak radova nis-brestovac 2

„Ова пруга за нас је важна јер спаја Ниш са Лесковцем, Лесковац са Врањем, а затим наравно и са Северном Македонијом и Грчком. То ће бити један од најважнијих путева који спаја југ и централну Европу. Посебно је важна електрификација деонице Сићево – Станичење, јер то је Коридор. За нас су важни Ниш, Бела Паланка, Пирот, Димитровград. Али је важно што ће до Софије и Истамбула моћи да иду они из Беча, Будимпеште и Минхена, управо преко Београда, Ниша и Пирота“ – рекао је Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће ускоро бити потписан и уговор за пругу Београд-Ниш и да ће вредност радова бити око 1,8 милијарди евра.

„То значи да ћете Београд Ниш моћи да путујете 2 сата. Нема тих кола која то на ауто-путу могу да изведу“ – истакао је председник.

Поред брзине, савремена двоколосечна пруга омогући ће висок ниво безбедности, капацитета и комфора у превозу путника и робе.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ и да је забележила невероватна напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима.

Обележавању почетка радова ове деонице, присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, представници Србија Карга и осталих железничких предузећа, као и бројне званице.

Током церемоније потписан је и уговор о изградњи прве деонице ауто-пута Ниш-Плочник-Мердаре.