Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Skidanjem starih šina kod niškog sela Donje Međurovo, 30. septembra, zvanično su počeli radovi na rekonstrukciji pruge koja je prva deonica pruge od Niša do Preševa, duga 23 km. Ukupna vrednost radova je 59,9 miliona evra, od čega 45 miliona daje Evropska unija, a rok za završetak je jun 2023. godine.

Za izvođače radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš- Brestovac izabran je konzilijum bugarskih kompanija “Trace Holding PLC” i “Balkantel”.

Pocetak radova nis-brestovac 1

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i modernizaciju donjeg i gornjeg stroja, pojedinih staničnih koloseka i perona, kao i putnih prelaza, zatim rekonstrukciju i modernizaciju vodova (kontaktne mreže) i napajanja električnom energijom, rekonstrukciju i modernizaciju signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih instalacija, kao i mostova i propusta, zaštite voda i odvodnjavanja koloseka i stanica.

Kako predsednik kaže, na ovoj deonici vozovi su išli od 26 do 40 km/h a posle radova ići će brzinom od 120 km/h.

Pocetak radova nis-brestovac 2

„Ova pruga za nas je važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, a zatim naravno i sa Severnom Makedonijom i Grčkom. To će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu. Posebno je važna elektrifikacija deonice Sićevo – Staničenje, jer to je Koridor. Za nas su važni Niš, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad. Ali je važno što će do Sofije i Istambula moći da idu oni iz Beča, Budimpešte i Minhena, upravo preko Beograda, Niša i Pirota“ – rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će uskoro biti potpisan i ugovor za prugu Beograd-Niš i da će vrednost radova biti oko 1,8 milijardi evra.

„To znači da ćete Beograd Niš moći da putujete 2 sata. Nema tih kola koja to na auto-putu mogu da izvedu“ – istakao je predsednik.

Pored brzine, savremena dvokolosečna pruga omogući će visok nivo bezbednosti, kapaciteta i komfora u prevozu putnika i robe.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je Srbija već prevalila dug put ka članstvu u EU i da je zabeležila neverovatna napredak i zalaganje poslednjih godina i unapredila uslove u različitim sektorima.

Obeležavanju početka radova ove deonice, prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, predstavnici Srbija Karga i ostalih železničkih preduzeća, kao i brojne zvanice.

Tokom ceremonije potpisan je i ugovor o izgradnji prve deonice auto-puta Niš-Pločnik-Merdare.