Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је 28. марта радове на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш – Димитровград на деоници Пирот – Суково и, том приликом поручио да ће ова пруга бити завршена до краја 2027. године.

ниш димитровград Slika 1

„Овај пројекат је од пресудног значаја, не само за Пиротски округ, него и за Београд и за целу Србију. У структуралном смислу значи огромне промене за нашу земљу. Данас је велики дан и показатељ свега што радимо на југоистоку Србије. Захвалан сам свима који су овај пројекат извели, а посебно амбасадору Жиофреу и Европској комисији, који су нам дали изузетно велики новац, како би се наша Србија развијала и била боље место за живот. Хвала европским пријатељима на сарадњи, коју изузетно ценимо. Потребно је да стално радимо, да градимо нове путеве, нове пруге, да бисмо имали снажну државу. Наш циљ, потреба и жеља је да будемо здрава економија, да идемо напред, како бисмо се дичили овако великим пројектима. Овај велики и напоран рад, као и огроман труд је нешто што нам живот значи. То нам даје снагу и вољу да се у будућности мењамо на боље“, поручио је председник Вучић, истакавши да се ни у једној европској земљи не гради колико у Србији.
„То је невероватна ствар за целу Србију, од Пирота до Београда да дођете за три сата. А можете да замислите колико ћемо да скратимо пут до Истанбула“, рекао је председник Вучић током обиласка радова.

ниш димитровград Slika 2

Председник Вучић је истакао да ће вредност укупног посла износити 430 милиона евра.

ниш димитровград Slika 3

„Ствари се крећу коначно. Краљ Милан је 1884. отворио прву пругу Београд–Ниш. Од тада до данас нисмо много бржи постали, тек сада ћемо, тек сада ће ствари да се промене. Ја сам увек незадовољан, али можете мислити када из центра Београда до центра Ниша стигнете за 2 сата и 10 минута-казао је Вучић и додао да је од стратешког значаја деоница Београд–Ниш и Ниш–Димитровград. Председник је изјавио да ће радови на обилазници око Ниша почети најкасније 1. јуна и да је реч о пројекту од великог значаја за људе који живе у том граду. „То је за Нишлије огромна вест, уз све пројекте које смо радили, уз све фабрике које смо довели, знам да људи нису никада сасвим задовољни, али ово су велике ствари за Ниш“- рекао је Вучић.

ниш димитровград Slika 4

Када је у питању пруга Београд-Ниш он је најавио да ће се у наредном периоду изводити радови у три фазе-прва до Велике Плане, друга Велика Плана-Параћин и трећа Параћин-Трупале.
„То су три сектора која ћемо да радимо на прузи Београд- Ниш, од изузетног значаја. Ми тиме подижемо цело Поморавље, подижемо тај смедеревски и подунавски део Шумадије, комплетан нишавски део Расинског округа“- рекао је председник Вучић.

Nis Dimitrovgrad Slika 5