Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je 28. marta radove na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad na deonici Pirot – Sukovo i, tom prilikom poručio da će ova pruga biti završena do kraja 2027. godine.

niš dimitrovgrad Slika 1

„Ovaj projekat je od presudnog značaja, ne samo za Pirotski okrug, nego i za Beograd i za celu Srbiju. U strukturalnom smislu znači ogromne promene za našu zemlju. Danas je veliki dan i pokazatelj svega što radimo na jugoistoku Srbije. Zahvalan sam svima koji su ovaj projekat izveli, a posebno ambasadoru Žiofreu i Evropskoj komisiji, koji su nam dali izuzetno veliki novac, kako bi se naša Srbija razvijala i bila bolje mesto za život. Hvala evropskim prijateljima na saradnji, koju izuzetno cenimo. Potrebno je da stalno radimo, da gradimo nove puteve, nove pruge, da bismo imali snažnu državu. Naš cilj, potreba i želja je da budemo zdrava ekonomija, da idemo napred, kako bismo se dičili ovako velikim projektima. Ovaj veliki i naporan rad, kao i ogroman trud je nešto što nam život znači. To nam daje snagu i volju da se u budućnosti menjamo na bolje“, poručio je predsednik Vučić, istakavši da se ni u jednoj evropskoj zemlji ne gradi koliko u Srbiji.
„To je neverovatna stvar za celu Srbiju, od Pirota do Beograda da dođete za tri sata. A možete da zamislite koliko ćemo da skratimo put do Istanbula“, rekao je predsednik Vučić tokom obilaska radova.

niš dimitrovgrad Slika 2

Predsednik Vučić je istakao da će vrednost ukupnog posla iznositi 430 miliona evra.

niš dimitrovgrad Slika 3

„Stvari se kreću konačno. Kralj Milan je 1884. otvorio prvu prugu Beograd–Niš. Od tada do danas nismo mnogo brži postali, tek sada ćemo, tek sada će stvari da se promene. Ja sam uvek nezadovoljan, ali možete misliti kada iz centra Beograda do centra Niša stignete za 2 sata i 10 minuta-kazao je Vučić i dodao da je od strateškog značaja deonica Beograd–Niš i Niš–Dimitrovgrad. Predsednik je izjavio da će radovi na obilaznici oko Niša početi najkasnije 1. juna i da je reč o projektu od velikog značaja za ljude koji žive u tom gradu. „To je za Nišlije ogromna vest, uz sve projekte koje smo radili, uz sve fabrike koje smo doveli, znam da ljudi nisu nikada sasvim zadovoljni, ali ovo su velike stvari za Niš“- rekao je Vučić.

niš dimitrovgrad Slika 4

Kada je u pitanju pruga Beograd-Niš on je najavio da će se u narednom periodu izvoditi radovi u tri faze-prva do Velike Plane, druga Velika Plana-Paraćin i treća Paraćin-Trupale.
„To su tri sektora koja ćemo da radimo na pruzi Beograd- Niš, od izuzetnog značaja. Mi time podižemo celo Pomoravlje, podižemo taj smederevski i podunavski deo Šumadije, kompletan nišavski deo Rasinskog okruga“- rekao je predsednik Vučić.

Nis Dimitrovgrad Slika 5