У Привредној комори Србије (ПКС), 22. априла, одржан је „Дан отворених врата дуалног образовања – Корак до практичног знања“, на којем су учествовали представници 31 компаније које сарађују са 22 школе из Београда на моделу учења кроз рад.

Циљ окупљања био је да се млади матуранти и њихови родитељи упознају са предностима оваквог модела образовања које омогућава знање, искуство, запослење и даљи развој каријере уз подршку привреде.

Дуално образовање се организује у свим подручјима рада, покривене су све гране привреде, од саобраћаја, металске, машинске, електро индустрије, преко пољопривреде, производње и прераде хране до угоститељства и туризма.


Dan otvorenih vrata 2


Међу запаженим компанијама, која лагано отварају своја вратима будућим ученицима и потенцијалним запосленима, нашао се и „Србија Карго“ а.д. чији су представници, Синиша Тодорић, директор Сектора за ВВ и ТКП и Тања Чворовић, саветник за медије и односе са јавношћу, интерактивном комуникацијом упознавали заинтересоване са врстама послова и делатношћу предузећа.


Dan otvorenih vrata 3


До сада је оваквим видом образовања обухваћено 13.000 ученика у Србији, од којих су многи већ завршили тај модел учења кроз рад и запослили се у компанијама у којима су стицали практична знања и вештине.

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у ПКС Мирјана Ковачевић најавила је да ће се „Дан отворених врата дуалног образовања“ у наредном периоду организовати у још 11 градова у Србији.


Dan otvorenih vrata 1

Директорка Канцеларије за дуално образовање Владе Србије Габријела Грујић поручила је да ће млади који се одлуче за дуални модел образовања имати прилику да стекну значајно искуство савременог учења у компанијама које је прилагођено данашњој дигиталној ери и технолошком развоју.