У организацији Дирекције за железнице Републике Србије, од 19. до 20 априла, одржан је регионални скуп у железничком сектору, на тему „Отварање тржишта на регионалном нивоу, железничко законодавство и успостављање регулаторних тела и тела за безбедност на регионалном нивоу“. Скуп је, у Свечаној сали библиотеке Управне зграде железница, отворила помоћник министра за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски, нагласивши да је овај скуп идеална прилика за упознавање, представљање, размену искустава и мишљења, који ће убудуће допринети проширивању и развоју регионалне сарадње.

regionalni skup 3

Поред представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Дирекције за железнице Републике Србије, састанку су присуствовале и делегације Секретаријата Транспортне заједнице у Београду, Директората за жељезнички саобраћај Црне Горе, „Србија Карго“ а.д. „Инфраструктура железнице Србије“ а.д., „Србија Воз “а.д. „Железнице Србије“ а.д., Жељезничке инфраструктуре Црне Горе, Жељезничког превоза Црне Горе, Монтекарга и Одржавања жељезничких возних средстава Жељезница Републике Српске. На овом првом, иницијалном састанку, учесници су имали прилику да представе своје компаније и изнесу своја виђења на поменуту тему.

regionalni skup 1

Генерални директор „Србија Карго“ Душан Гарибовић, поздравио је окупљене званице, од којих са некима имамо веома добру и тесну сарадњу, упознао присутне са радом и значајем наше компаније за привреду Републике Србије, изразивши понос и задовољство што смо савременици ових великих промена и напретка у железничком сектору. Такође је нагласио да „Србија Карго“ стоји на располагању свима и да жели да пружи сваку врсту професионалне помоћи у изазовним временима која предстоје, а имајући у виду вишегодишње искуство и процесе кроз које су српске железнице прошле.

Након састанка, званице су присуствовале церемонији свечаног отварања изложбе о железници у Боки Которској, Требињу и околини у Народном музеју у Панчеву, аутора Јосипа Вебера.

regionalni skup 2

Другог дана скупа, учесници су имали прилику да се до Новог Сада возе најсавременијим возом „Соко“, да обиђу реновирану новосадску станицу, где је на краћем састанку представљена организација рада станице, презентовани досадашњи радови, као и недавно започети радови на прузи за велике брзине Нови Сад – Суботица. Након тога, гости су обишли нову станицу у Сремским Карловцима, а уприличен је и туристички обилазак овог значајног историјског и културног места.

Regionalni skup 4