U organizaciji Direkcije za železnice Republike Srbije, od 19. do 20 aprila, održan je regionalni skup u železničkom sektoru, na temu „Otvaranje tržišta na regionalnom nivou, železničko zakonodavstvo i uspostavljanje regulatornih tela i tela za bezbednost na regionalnom nivou“. Skup je, u Svečanoj sali biblioteke Upravne zgrade železnica, otvorila pomoćnik ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski, naglasivši da je ovaj skup idealna prilika za upoznavanje, predstavljanje, razmenu iskustava i mišljenja, koji će ubuduće doprineti proširivanju i razvoju regionalne saradnje.

regionalni skup 3

Pored predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Direkcije za železnice Republike Srbije, sastanku su prisustvovale i delegacije Sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu, Direktorata za željeznički saobraćaj Crne Gore, „Srbija Kargo“ a.d. „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d., „Srbija Voz “a.d. „Železnice Srbije“ a.d., Željezničke infrastrukture Crne Gore, Željezničkog prevoza Crne Gore, Montekarga i Održavanja željezničkih voznih sredstava Željeznica Republike Srpske. Na ovom prvom, inicijalnom sastanku, učesnici su imali priliku da predstave svoje kompanije i iznesu svoja viđenja na pomenutu temu.

regionalni skup 1

Generalni direktor „Srbija Kargo“ Dušan Garibović, pozdravio je okupljene zvanice, od kojih sa nekima imamo veoma dobru i tesnu saradnju, upoznao prisutne sa radom i značajem naše kompanije za privredu Republike Srbije, izrazivši ponos i zadovoljstvo što smo savremenici ovih velikih promena i napretka u železničkom sektoru. Takođe je naglasio da „Srbija Kargo“ stoji na raspolaganju svima i da želi da pruži svaku vrstu profesionalne pomoći u izazovnim vremenima koja predstoje, a imajući u vidu višegodišnje iskustvo i procese kroz koje su srpske železnice prošle.

Nakon sastanka, zvanice su prisustvovale ceremoniji svečanog otvaranja izložbe o železnici u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini u Narodnom muzeju u Pančevu, autora Josipa Vebera.

regionalni skup 2

Drugog dana skupa, učesnici su imali priliku da se do Novog Sada voze najsavremenijim vozom „Soko“, da obiđu renoviranu novosadsku stanicu, gde je na kraćem sastanku predstavljena organizacija rada stanice, prezentovani dosadašnji radovi, kao i nedavno započeti radovi na pruzi za velike brzine Novi Sad – Subotica. Nakon toga, gosti su obišli novu stanicu u Sremskim Karlovcima, a upriličen je i turistički obilazak ovog značajnog istorijskog i kulturnog mesta.

Regionalni skup 4