Велики регионални економски форум, у оквиру иницијативе Мини Шенген, одржан је 29. јула у Скопљу, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раме. Економски форум за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније окупио је преко 350 компанија. Међу 217 компанија из Србије, учествовала је и компанија „Србија Карго“ а.д. коју је представљала извршна директорка за саобраћај Наташа Млинар Лежаја.

ekonomski forum

Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, сагласни су да инцијатива о регионалној сарадњи, олакшавању бржег протока роба, услуга и људи, те стварање јединственог тржишта рада, веома важни за грађане региона, којима ће значајно олакшати живот и допринети даљем расту економија. Иницијатива „Мини Шенген“ показује да прошлост може да се остави иза себе и да се гледа у будућност, као и да за пет-шест година три земље – Албанија, Србија и Северна Македонија могу да буду развојна машинерија овог дела Европе, изјавио је Вучић. „Ово није уперено ни против кога, осим према светом и једином циљу, да грађани живе боље. Ако превазиђемо слабости администрације, 1. јануара 2023. године неће бити граница између наших земаља. Од Београда до Тиране нико вас неће заустављати“, објаснио је Вучић.

ekonomski forum

Кренућемо у конкретне иницијативе за пружање погодности за грађане све три земље, од попуста за возне карте, друмарине, до попуста у ресторанима, навео је Вучић. Он је замолио привреднике да помогну ту иницијативу, да ураде притиске на своје привредне коморе, како би се сарађивало више и боље. „Идеја о отварању граница је историјска. Време је да узмемо ствари у своје руке и одређујемо своју судбину и будућност“, закључио је Вучић. Том приликом Србија, Северна Македонија и Албанија потписале су три споразума који ће допринети додатном економском повезивању три државе и унапређењу сарадње у региону: Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ.