Veliki regionalni ekonomski forum, u okviru inicijative Mini Šengen, održan je 29. jula u Skoplju, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame. Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupio je preko 350 kompanija. Među 217 kompanija iz Srbije, učestvovala je i kompanija „Srbija Kargo“ a.d. koju je predstavljala izvršna direktorka za saobraćaj Nataša Mlinar Ležaja.

ekonomski forum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, saglasni su da incijativa o regionalnoj saradnji, olakšavanju bržeg protoka roba, usluga i ljudi, te stvaranje jedinstvenog tržišta rada, veoma važni za građane regiona, kojima će značajno olakšati život i doprineti daljem rastu ekonomija. Inicijativa „Mini Šengen“ pokazuje da prošlost može da se ostavi iza sebe i da se gleda u budućnost, kao i da za pet-šest godina tri zemlje – Albanija, Srbija i Severna Makedonija mogu da budu razvojna mašinerija ovog dela Evrope, izjavio je Vučić. „Ovo nije upereno ni protiv koga, osim prema svetom i jedinom cilju, da građani žive bolje. Ako prevaziđemo slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane niko vas neće zaustavljati“, objasnio je Vučić.

ekonomski forum

Krenućemo u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti za građane sve tri zemlje, od popusta za vozne karte, drumarine, do popusta u restoranima, naveo je Vučić. On je zamolio privrednike da pomognu tu inicijativu, da urade pritiske na svoje privredne komore, kako bi se sarađivalo više i bolje. „Ideja o otvaranju granica je istorijska. Vreme je da uzmemo stvari u svoje ruke i određujemo svoju sudbinu i budućnost“, zaključio je Vučić. Tom prilikom Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale su tri sporazuma koji će doprineti dodatnom ekonomskom povezivanju tri države i unapređenju saradnje u regionu: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.