Председник Србије Александар Вучић, са својим сарадницима, јуче је обишао је фабрику Siemens Mobility у околини Крагујевца, и том приликом изјавио да ова немачка компанија показује јасну одлучност да Крагујевац претвори у будуће железничко чвориште и чвориште за производњу возова у Европи”. Обиласку су, поред бројних високих званица присуствовали генерални директор Siemens Mobility Mihael Peter, директор Сименса у Србији Удо Ајхлингер, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, представници железничких компанија и др.

20210722_122030

„‘Сименс’ је сјајан, а имаћемо и друге фабрике у Србији које ће да производе трамваје и возове“, казао је Вучић током обиласка.

Најавио је да ће се у Крагујевцу урадити 1,4 километара најсавременије пруге за тестирање на локацији поред фабрике како би се задовољиле потребе Сименса за истраживање и развој и тестирање железничких возила, што ће коштати више од 20 милиона евра.

20210722_122816

Додао је да ће се ту налазити и развојно-истраживачки центар Сименса.

“Урадићемо и нову железничку везу за повезивање фабрике Сименса и Мајнд парка: Собовица – Лужнице – Мајнд парк – Баточина, у дужини од 16 километара, што је додатних 18 милиона евра”, казао је Вучић.