Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa svojim saradnicima, juče je obišao je fabriku Siemens Mobility u okolini Kragujevca, i tom prilikom izjavio da ova nemačka kompanija pokazuje jasnu odlučnost da Kragujevac pretvori u buduće železničko čvorište i čvorište za proizvodnju vozova u Evropi”. Obilasku su, pored brojnih visokih zvanica prisustvovali generalni direktor Siemens Mobility Mihael Peter, direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnici železničkih kompanija i dr.

20210722_122030

„‘Simens’ je sjajan, a imaćemo i druge fabrike u Srbiji koje će da proizvode tramvaje i vozove“, kazao je Vučić tokom obilaska.

Najavio je da će se u Kragujevcu uraditi 1,4 kilometara najsavremenije pruge za testiranje na lokaciji pored fabrike kako bi se zadovoljile potrebe Simensa za istraživanje i razvoj i testiranje železničkih vozila, što će koštati više od 20 miliona evra.

20210722_122816

Dodao je da će se tu nalaziti i razvojno-istraživački centar Simensa.

“Uradićemo i novu železničku vezu za povezivanje fabrike Simensa i Majnd parka: Sobovica – Lužnice – Majnd park – Batočina, u dužini od 16 kilometara, što je dodatnih 18 miliona evra”, kazao je Vučić.