U prostorijama Železničko tehničke škole u Beogradu, 28. marta, kompanija „Srbija Kargo“ je održala uspešnu prezentaciju roditeljima učenika ove škole, gde su predstavili mogućnosti dualnog obrazovanja za pet tehničara bezbednosti železničkog saobraćaja i pet transportnih tehničara u železničkom saobraćaju.
Prema predstavljenom konceptu, učenici koji se opredele za dualno obrazovanje biće angažovani četiri dana nedeljno u redovnoj nastavi u školi, dok bi peti dan, odnosno nekoliko sati, proveli u kompaniji „Srbija Kargo“. Za svoj rad u kompaniji, učenici će dobijati finansijsku nadoknadu od 70% minimalne cene radnog sata u Republici Srbiji, što iznosi između 5 i 6 hiljada dinara na mesečnom nivou.

Dualno Obrazovanje Slika 1

Predstavnici kompanije „Srbija Kargo“ su roditeljima predstavili poslovanje, kapacitete, viziju i misiju kompanije kroz ličnu kartu preduzeća, sa ciljem olakšanja opredeljivanja za ovaj novi vid edukacije. Pored „Srbija Kargo“, svoje preduzeće predstavili su i „Srbijavoz“ i Kombinovani prevoz.
Iako je dualno obrazovanje u železničkom sektoru tek u početnoj fazi razvoja, očekuje se da će se kroz dobru praksu pokazati kao izuzetno korisno i privlačno za učenike. Kompanija „Srbija Kargo“ se nada da će za narednu školsku godinu biti u mogućnosti da proširi program i primi učenike i drugih obrazovnih profila.
Ova inicijativa predstavlja korak ka uspostavljanju saradnje između privrede i obrazovnog sistema, omogućavajući učenicima da steknu praktično iskustvo i veštine koje su direktno primenljive u industriji, dok kompanije dobijaju priliku da oblikuju i edukuju svoje buduće zaposlene.
Zainteresovani roditelji i učenici mogu se obratiti kompaniji „Srbija Kargo“ za dodatne informacije o programu dualnog obrazovanja i načinu prijave.