„Srbija Kargo“ a.d. nastavio je svoju zakonsku obavezu, propisanu Zakonom o bezbednosti u železničkom saobraćaju, i uspešno izvršio sertifikaciju radionice za održavanje lokomotiva u Rumi. Ovaj uspeh ostvaren je zahvaljujući posvećenim i vrednim radnicima, koji realizuju planove, održavaju sistem naše kompanije stabilnim i razvijaju ga za buduće generacije.

Sertifikat o ispunjenosti uslova radionice za održavanje železničkih vozila u Rumi je izdat sa rokom važenja od 5 godina i odnosi se na redovno i vanredno održavanje dizel električnih lokomotiva serija 621, 644, 661 i 664. Navedene serije lokomotiva će i u narednom periodu posećivati koloseke ove radionice, a naglasak će prevashodno biti na bezbednosti železničkog saobraćaja, voznih sredstava i ljudstva.

Ruma-001

Nadležni članovi audit tima iz Direkcije za železnice su krajem jula izvršili proveru i uverili se da radionica sa svojom organizacijom, opremljenošću, kapacitetima i stručnom osposobljenošću zaposlenih ispunjava sve uslove koje su propisane zakonskim aktima i koje moraju ispunjavati radionice za održavanje železničkih vozila. Ovaj nadzorni audit je bio svrsishodan i obostrano koristan, jer je za odvijanje bezbednog železničkog saobraćaja veoma važno mišljenje relevantnih institucija, poput Direkcije za železnice, resornog ministarstva i nadležnih inspekcija, koji nam ukazuju na probleme ako ih uoče, sugerišu kako da ih predupredimo, a u slučaju potrebe propisuju odgovarajuće mere i rokove za njihovo sprovođenje.

Značajni su kvalitetna komunikacija, blagovremena razmena informacija i međusobno uvažavanje, jer je naša međusobna saradnja prevashodno usmerena na konstantno unapređivanje i poboljšavanje funkcionisanja, ne samo sistemaodržavanja voznih sredstava, nego celokupne organizacije naše kompanije.

Ruma 2

Radionica za održavanje vučnih vozila u Rumi, koja je deo Sekcije ZOVS Novi Sad, je glavna veza između Rume i Brasine, odnosno naše države sa Federacijom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, na čijoj deonici se odvija veliki obim saobraćaja. Izuzetnim naporima, zaposleni u radionici, kojih nije veliki broj, se trude da se proces održavanja lokomotiva odvija nesmetano, a neretko se aganžuju i kao ispomoć radionicama u Novom Sadu i Subotici. Prisutan je železnički duh, volja i spremnost da se posao uvek uradi kako treba. Stručnost naših ljudi znatno olakšava posao, jer tu ima dosta vrsnih majstora. Najveći poduhvat ove službe je što uspevaju da sa samo šest radnika u hali održavaju ovako veliki sistem jer znaju da su oslonac našeg preduzeća i da bez njihovih veština nema bezbednog saobraćaja. Kolegijalnost je ključ svakog uspeha.

Da radnici u ovoj radionici rade najbolje što mogu i da su u ovoj godini premašili zadate planove i ostvarili dobre rezultate, govore podaci da su u prvom polugodištu tekuće godine, ostavirili 55 opravki lokomotiva od 68 koliko je ušlo u radionicu. Za svaku izašlu lokomotivu sa koloseka radionice u Rumi, zaposleni garantuju za kvalitetno obavljeni posao i spremnost svake od njih da ostvari sve planske zadatke.

Našoj kompaniji ovaj sertifikat otvara još jedan zeleni signal za učešće u modernom, efikasnom, pouzdanom saobraćaju, čime dokazujemo da ćemo biti još uspešniji u nastojanju da nam bezbednost saobraćaja bude na prvom mestu.

Ruma-004