Konferencija, održana 26. oktobra u Sarajevu, koja je okupila preko 40 profesionalaca iz ove oblasti, organizovana je pod pokroviteljstvom najveće svetske asocijacije za poslovnu etiku i usklađenost SCCE ( Society of Corporate Compliance and Ethics), iz SAD – a, koja broji preko 18.000 članova iz celog sveta.

Pored direktora SCCE, Roy Snell – a, prisutnima su se obratili i direktor BiH kompanije Net Consulting, Bojan Bajić, specijalista za suzbijanje prevara u Raiffeisen banci BiH, Ina Hasanbegović, čuveni ekspert i jedan od pionira u oblasti poslovne etike Joe Murphy, premijer Vlade Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, predstavnik FBI službe za međunarodnu korupciju, Marc Songsanand, kao i stručnjak i konsultant u oblasti zaštite privatnosti podataka, Robert Bond iz Velike Britanije.

Među brojnim učesnicima iz Velike Britanije, SAD – a, Francuske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, ovom značajnom skupu, prisustvovale su i predstavnice „Srbija Karga“ a.d. Jelena Dželetović, poverenik za etiku i Vesna Vujanović, glavni koordinator za etiku.

Glavni akcenat Konferencije je bio na poziciji i ulozi poverenika za usklađenost poslovanja i poslovnu etiku, koji deluje u okviru samostalne organizacione jedinice u organizacijama javnog i privatnog sektora. Radi se o poziciji koja je zadužena da se svi procesi u poslovanju organizacije, odvijaju u skladu sa zakonima, propisima i standardima poslovne etike, a koja deluje preventivno i zaustavlja nepravilnost u trenutku kada se ista dešava. Poseban fokus je na antikorupcijskoj aktivnosti, jer je specifičnost ovog podneblja olako razumevanje propisanih pravila poslovanja. Direktor Roy Snell, je pojasnio da je poverenik za etiku ključna tačka čitavog programa za poslovnu etiku, ( propisivanjem jasnih pravila poslovanja, transparentnosti poslovanja, edukacije zaposlenih, praćenja i provere efektivnosti preduzetih aktivnosti, uspostavljanje linije za internu prijavu nepravilnosti idr.), tako da njegova uloga nije ni najmanje „birokratska“.

Zaključak ovog skupa je da se ovakav tip Konferencije ustali, postane tradicionalan i održava svake godine u oktobru, kako bi najviši menadžment iz javnog i privatnog sektora, svojim proaktivnim stavom i željom za promenom i unapređenjem etičke kulture postavio nivo na kojem želi da bude etičko ponašanje u organizaciji.